Uitsteller, je bent niet de enige!
95 op de 100 mensen geeft toe weleens last te hebben van uitstelgedrag, ook wel procrastinatie genoemd. Weleens uitstellen betekent niet meteen dat je een uitsteller bent. 20% identificeert zich echter als chronische uitsteller. En geeft daarmee aan dat het een chronisch en bepalend is voor hun persoonlijkheid. 80 tot 95% van de studenten ervaart uitstelgedrag (procrastinus, 2022). Steel (2009) beschrijft dat ’s werelds meest begeerde doel ‘Stoppen met uitstellen’ is. Oftewel, je bent niet de enige!

Problemen van een uitsteller
Uitstellen is een algemeen en groot concept. De problemen waar een uitsteller last van heeft zijn: zwakke impulscontrole, gebrek aan volharding, gebrek aan werkdiscipline, gebrekkige tijdmanagement en het onvermogen om systematisch te werken (Steel, 2009).
Impulsiviteit
Het persoonlijkheidskenmerk dat procrastineren het meest voorspelt is impulsiviteit. Impulsieve mensen vinden het moeilijk om werk van tevoren te plannen en worden, als ze zijn begonnen, gemakkelijk afgeleid; zelfbeheersing tonen of voldoening van uitstel ervaren is moeilijk. Uitstelgedrag is daarvan het onvermijdelijke gevolg (Steel, 2009). Tijdens taakangst is het verschil tussen impulsieve en minder impulsieve mensen mooi te zien. Bij minder impulsieve mensen is angst vaak een innerlijke aanwijzing die ertoe aanzet om vroeg aan een project te beginnen. Bij impulsieve mensen leidt deze angst juist tot tot uitstelgedrag: vermijdingsgedrag, afleiding zoeken, tijdelijk je bewustzijn ervoor afsluiten, allemaal kortetermijnoplossingen. Want het project blijft wel liggen en moet wel gedaan worden (Steel, 2009). Uitstellers beseffen wel wat op lange termijn de verstandige keuze is, maar handelen hier niet naar (Overvelde, 2019).
Meer stress en meer ziekte.
Uit onderzoek van Tice & Baumeister (1997) blijkt dat studenten die uitstelgedrag vertonen aan het begin van het semester minder stress en ziekte ervaren dan niet-uitstellers. Aan het einde van het semester ervaren ze echter meer stress en zijn vaker ziek, ook halen ze lagere cijfers op alle opdrachten. Uitstelgedrag zorgt ervoor dat jouw lichaam onnodige stress ervaart, dit kan op lange termijn ook gevolgen hebben op hartfalen, een verminderd immuunsysteem en slaapproblemen (procrastinus, 2022).
Kan je als uitsteller nog veranderen?
Het antwoord is JA. Er is goed nieuws voor alle uitstellers die al honderd keer hebben gezegd hebben ‘de volgende keer begin ik eerder’ of ‘dit overkomt mij niet nog een keer’. De diepgewortelde gewoontes kunnen namelijk worden aangepast en het gedrag kan worden veranderd; vooral het begrijpen van het proces helpt om uitstelgedrag te verminderen (Steel, 2009).

Als je meer wil weten over uitstelgedrag, kijk dan eens naar het boek aan van Piers Steel: Uitstelgedrag Waarom we lastige dingen voor ons uit schuiven en hoe we hiervan afkomen.
Ben jij benieuwd of jij echt een uitsteller bent, doe dan de test die te vinden is in mijn blog: ‘ik ben een uitsteller’.
Literatuurlijst
- Overvelde, B. (2019, 1 maart). Hoeveel kwaad kan uitstelgedrag?. Nu.nl. Geraadpleegd op 11 september 2024, van https://www.nu.nl/wetenschap/5768325/hoeveel-kwaad-kan-uitstelgedrag.html
- Procrastinus. (2024). Typologies of procrastination. Procrastinus. Geraadpleegd op 11 september 2024, van
https://procrastinus.com/procrastination/typologies-of-procrastination/ - Steel, P. (2009). Uitstelgedrag, Waarom we lastige dingen voor ons uitschuiven en hoe we hiervan afkomen. Uitgeverij ten Have.
- Tice, D.M., Baumeister, R.F. (1997). Longitudinal Study of Procrastination, Performance, Stress, and Health: The Costs and Benefits of Dawdling. Psychological Science Vol. 8 (No. 6), pp. 454-458 (5 pages). DOI:10.1111/j.1467-9280.1997.tb00460.x